Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* October 3, 2013

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and <a href="h

Regular OPAC Meeting The Best Western Agate Beach Hotel | 3019 North Coast Highway | Newport, OR | 97365

9:00 am	Member Introductions – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair) – Including the new Governor's Office representative and Scientific and Technical Advisory Committee Chair
9:15 am	Review and Approval of Minutes of January 3 rd & 4 th , 2013 OPAC Meeting (15 min) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair), <i>Council Members</i>
9:30 am	Updates from the Governor's Office (60 min) – Gabriela Goldfarb
10:30 am	Break (15 min)
10:45 am	Legislative Updates (45 min) – Agency Staff
11:30 am	Update on the Marine Reserves implementation (15 min) – ODFW Staff
11:45 am	Acknowledgements of Service (15 min) – Scott McMullen (OPAC Chair)
12:00 pm	** Lunch Break (60 min) **
1:00 pm	Public Comment (30 min) – <i>Scott McMullen</i> – will coordinate the public comment period.
1:30 pm	Marine Renewable Energy Updates and Discussion (30 min) – <i>Paul Klarin</i> (DLCD) and <i>DSL Staff</i> - will present an update of recent activities related to state agency work.
2:00 pm	Federal Marine Renewable Energy Updates and Discussion (90 min) – <i>Jean Thurston</i> (Bureau of Ocean Energy Management), <i>Kevin Banister</i> (Principle Power), <i>Belinda Batten</i> (NNMREC) - will provide an update on the federal leasing process, and the status of the ongoing lease applications.
3:30 pm	Break (15 min)
3:45 pm	OPAC Visioning Exercise/ future Territorial Sea Plan issues (45 min) – <i>Scott McMullen</i> and <i>David Allen</i> – will lead a discussion on future OPAC activities.
4:30 pm	Adjourn

^{**} Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire. **